Oktober 2016

 

Varför ta en bild på pianotangenter kan man ju fråga sig. Ja, varför inte? Grafiskt sett tycker jag det är en intressant bild med svart och vitt som står emot varandra. Men anledningen till att jag har den med här är att jag vill berätta hur jag tagit bilden. Ger man sig på ett motiv som detta är det lätt att man stöter på problem. Ställer man sig nära med ett kort objektiv kan bilden bli förvrängd, där det som är nära blir förstorat. Dessutom räcker förmodligen inte skärpedjupet till. Ställer man sig en bit bort måste man beskära bilden, vilket gör att det kan bli svårt att behålla känslan av att befinna sig nära. Ställer man sig långt bort med ett teleobjektiv (om man nu har så stort rum) är det risk för att skärpedjupet (och ljuset) inte räcker till.
Vad jag gjorde här var att använda ett normalobjektiv och sätta kameran på ett stativ. Jag använde en liten bländare för största möjliga skärpedjup och sedan tog jag flera bilder där jag fokuserade på olika djup i bilden, s.k. stackning. I Photoshop kunde jag sedan kombinera bilderna med hjälp av lagermasker så att de skarpa partierna i varje bild kom med, och de suddiga doldes.

Klicka på bilden för att förstora den.

Skriv gärna en kommentar