April 2022

Med kameran på ett stativ i studion kan man göra flera exponeringar av samma motiv med blixtljuset riktat från olika håll. I Photoshop kan man sedan slå ihop bilderna där man själv bestämmer hur mycket av de olika belysningarna man skall använda sig av. Även bakgrunden kan belysas från olika håll och med olika ljusstyrka och slås sedan ihop till önskat resultat.

När bilderna är tagna är det dags att sätta samman dem i Photoshop. Man utgår ifrån en av grundbilderna och lägger nästa bild ovan på i ett nytt lager. Den grundläggande principen är att använda blandningsläget Lighter på det övre lagret. Då väljs de ljusaste pixlarna i de två lagren, varvid blixtljuset från båda blixtarna tas med. Man kan justera balansen mellan de olika lagren på flera sätt, t ex med lagrets opacitet, med justeringslagret Levels eller på andra sätt. Man kan också använda masker för att styra justeringen till ett speciellt område. På detta vis kan man bygga på med så många lager som behövs och redigera i Photoshop efter önskemål.

Den våldsamma bakgrunden i denna bild är äkta och uppkom när jag belyste ljusstakarna och bakgrunden samtidigt med en handhållen kamerablixt från olika vinklar.

Klicka på bilden för att förstora den

 

Skriv gärna en kommentar